Ste se kdaj vprašali ali oves vsebuje gluten. Zakaj in za koga je sploh pomembno, če sta oves in ovsena kaša povsem brez glutena? Ali lahko vaša hrana brez glutena vsebuje tudi sestavine iz ovsa in ovsene kaše? Preberite si članek in izvedeli boste nekaj o ovsu in o celiakiji.
Težave z glutenom [Zakaj je pomembno ali oves vsebuje gluten]
Diete brez glutena so v zadnjem času zelo priljubljene. Veliko ljudi se poskuša izogniti glutenu iz takšnih ali drugačnih razlogov. Nekateri nimajo izbire in je izločitev glutena iz prehrane edina možnost za preživetje.
Gluten spada v družino beljakovin, ki jih najdemo v zrnih žit, kot so pšenica, rž, ječmen in pira. Sestavljen je iz beljakovinskih komponent, glutenina in gliadina. Beljakovina glutena je tista, ki testeninam in kruhu da elastičnost. Glutena ne boste našli v rižu, koruzi, ajdi, amarantu, kvinoji,…
Velika večina ljudi lahko gluten uživa brez kakršnih koli stranskih učinkov, nekaterim pa lahko gluten škoduje in povzroči resne zdravstvene težave , v najboljšem primeru so to samo težave s prebavo. Če imate celiakijo, vaše telo sproži avtoimunski odziv na gluten in lahko poškoduje vašo sluznico tankega črevesja.
Če glutena ne prenašate, je lahko škodljiva že zelo majhna količina glutena. Edini način je dieta brez glutena. To pomeni, da morate svoje prehranske navade povsem spremeniti. Živila, ki vsebujejo gluten boste morali črtati iz svojega jedilnika.
Kaj je celiakija?
Celiakija je kronična avtoimunska bolezen, pri kateri se ob zaužitju glutena sproži avtoimunski odziv telesa, ki najpogosteje povzroči poškodbo stene tankega črevesja. Zaradi te okvare je absorpcija hranil otežena, bolnik pa ima lahko hude prebavne motnje. Poleg prebavnih motenj bolnike najbolj pogosto prizadene driska, hujšanje, izčrpanost, bolečine v trebuhu, napenjanje, glavoboli, bolečine v sklepih, slabokrvnost…
Kaj je intoleranca na gluten?
Intoleranco na gluten spremljajo podobni simptomi kot pri celiakiji, vendar se osebi sluznica tankega črevesja ne poškoduje. Intoleranca na gluten NI celiakija.
Ali oves vsebuje gluten [In kaj moramo paziti]?
Čisti oves je brez glutena in je za večino ljudi z intoleranco na gluten varen. Je pa oves pogosto kontaminiran z glutenom, ker se lahko predeluje v istih obratih kot zrna, ki vsebujejo gluten. To so zrna pšenice, rži in ječmena. Študije kažejo, da lahko večina ljudi s celiakijo ali alergijo na gluten na dan poje 50–100 gramov čistega ovsa brez škodljivih učinkov.
Vendar pri uporabi ovsa v hrani brez glutena velja previdnost. Priporočljivo je, da se ljudje vsaj v začetku po postavitvi diagnoze celiakija izogibajo ovsu.
Slabosti ovsa
Večina ljudi, ki ne prenaša glutena, tudi tisti s celiakijo, lahko varno uživa čisti oves. Vendar je oves pogosto kontaminiran z glutenom. Čeprav oves sam ne vsebuje glutena, ga pogosto gojijo skupaj z ostalimi žiti, ki vsebujejo gluten.
Uporabljajo isto opremo, kot za pobiranje ostalih pridelkov, kar povzroči navzkrižno kontaminacijo, če eden od teh pridelkov vsebuje gluten.
Tudi seme ovsa je lahko nečisto. Vsebuje lahko malo pšenice, rži ali ječmena. Poleg tega se izdelki iz ovsa običajno predelujejo, pripravljajo in pakirajo v istih obratih kot izdelki, ki vsebujejo gluten.
Tveganje za kontaminacijo ovsa je veliko, zato vključevanje konvencionalno pridelanega ovsa v strogo prehrano brez glutena ni varno.
Številna podjetja so začela predelovati oves s čisto opremo in ga gojiti na poljih, kjer so posejana samo žita brez glutena. Tak oves se lahko prodaja kot brez-glutenski in mora vsebovati manj kot 20 mg glutena na kilogram. Tako smo spoznali, da odgovor na vprašanje ali oves vsebuje gluten ni povsem enoznačno.
Oves in celiakija [Ali je lahko tudi čisti oves nevaren]?
Majhno število ljudi s celiakijo zaradi prisotnosti glutenu podobne beljakovine ne more prenašati čistega, nekontaminiranega ovsa.
Čisti oves vsebuje avenin, beljakovino, ki lahko povzroča prebavne težave, ker ima podobno aminokislinsko zgradbo kot gluten. Ljudje, ki so občutljivi na gluten, ne reagirajo na avenin in ga brez težav jedo.
Vendar se lahko majhen odstotek ljudi s celiakijo odzove na avenin. Za teh nekaj ljudi je ne glede na to ali oves vsebuje gluten, celo brezglutensko certificiran oves lahno nevaren.
Po postavitvi diagnoze celiakija, se je v prvih mesecih potrebno izogibati ovsu. Po šestih mesecih se ob spremstvu zdravnikov začne uvajati v prehrano.
Narejenih je bilo kar nekaj študij, glede uporabe ovsa v brezglutenski prehrani. Dve manjši študiji sta ugotovili, da so nekateri ljudje s celiakijo imeli majhen imunski odziv in nekaj črevesnih težav med uživanjem ovsa. Kljub tem učinkom nihče v teh študijah ni občutil poškodbe črevesja, zaradi uporabe čistega ovsa.
Pozitivni učinki ovsa za zdravje
Diete brez glutena so po navadi zelo osiromašene glede izbire hrane, zlasti glede žitaric in škrobne hrane. Ko v zdravo prehrano vključite oves in ovsene kosmiče, dobi hrana prepotrebno raznolikost.
Številne študije kažejo, da s prehrano brez glutena v telo vnesemo premalo vlaknin, vitaminov B, folatov in mineralov. To so železo, magnezij, selen, mangan in cink, ki so potrebni za pravilno delovanje telesa. Oves je zelo dober vir vseh teh vitaminov in mineralov. Je tudi odličen vir vlaknin.
Poleg tega ima oves tudi nekaj zelo dobrih koristi za zdravje:
- Zdravje srca. Oves lahko pomaga izboljšati dejavnike tveganja za bolezni srca z zniževanjem LDL (slabega) holesterola in zvišanjem HDL (dobrega) holesterola.
- Nadzorovanje telesne teže. Z ovsom in ovseno kašo lahko nadzorujemo telesno težo, saj pomagata nadzorovati apetit.
- Oves lahko pomaga pri izboljšanju nadzora sladkorja v krvi.
- Oves je dober vir številnih hranil, ki jih v prehrani brez glutena primanjkuje. Prav tako lahko popestri vašo prehrano in prinese več koristi za zdravje.
Zaključek
Čisti oves se uporablja v številnih izdelkih brez glutena. Ovsena moka je zelo priljubljena pri brezglutenski peki. Ovseni kosmiči so za mnoge zelo priljubljen zajtrk. Oves je zelo hranljivo žito, ki ima številne pozitivne učinke na zdravje. Ovsena kaša ali kosmiči so zelo priljubljena hrana za zajtrk. Ovseno kašo najdemo tudi v muslijih, granoli ter v stalih prigrizkih.
Čeprav ima oves v prehrani brez glutena veliko pozitivnih koristi, je pomembno, da kupujete samo izdelke, ki so označeni ali certificirani kot prehrana brez glutena. To vam zagotavlja, da je oves čist in nekontaminiran, zato se vam ni potrebno dodatno raziskovati ali oves vsebuje gluten.
V Evropi morajo proizvodi, ki so certificirani kot izdelki brez glutena, vsebovati manj kot 20 mg glutena na kilogram hrane. Vsa živila, ki vsebujejo manj kot to količino, se na splošno štejejo kot varna živila za uživanje pri brezglutenskih dietah.
Poudariti pa je potrebno, da je odločitev o vključitvi ovsa v brezgutensko prehrano treba sprejeti na individualni ravni. Ker ni mogoče vedeti, ali se boste odzvali na avenin, ki je podobna beljakovina kot gluten in je prisoten v ovsu, se pred uporabo ovsa v prehrani brez glutena posvetujte s svojim zdravnikom. V spletni trgovini BioKatka.si so vam poleg brezglutenskih izdelkov na voljo tudi LCHF izdelki in ostala zdrava prehrana.