Ocenjuje se, da se s suhimi očmi spopada skoraj 50 odstotkov vseh odraslih. Včasih so težave tako hude, da potrebujete oftalmološki pregled zaradi suhih oči. Na njem vas bo zdravnik natančno pregledal, izvedel testiranja in podal odgovor, kaj je pri vas krivo za pojav suhih oči ter kako bi bilo težave najbolje zdraviti.

V prejšnjem članku smo se osredotočili na to, kako je videti oftalmološki pregled v Sloveniji, danes pa se osredotočamo na sosednjo Hrvaško, kamor še marsikdo odpravi v želji po cenejši samoplačniški obravnavi.

V našem članku osvetljujemo, kaj lahko pričakujete na pregledu na Hrvaškem, kakšne teste si lahko obetate in kakšne rešitve vam bo najverjetneje predlagal zdravnik. Svetujemo vam tudi s povezavami na koristne članke, ki so vam lahko v pomoč pri komunikaciji – zato so v hrvaški, kar vam bo prav gotovo olajšalo pogovor s specialistom.

pregled zaradi suhih oči pri oftalmologu

Kam na pregled zaradi suhih oči

Bolezen suhih oči je lahko izjemno neprijetna. Spopadanje s simptomi, kot so razdražene, rdeče in srbeče oči, zamegljen vid in občutljivost na svetlobo, vam lahko precej pokvarijo vsakdan. Na srečo se lahko za rešitve obrnete na zdravnika.

Najverjetneje ste svoje težave z očmi najprej zaupali osebnemu zdravniku, ki vas je napotil k specialistu za oči oz. oftalmologu. Osebni zdravnik namreč nima potrebnih instrumentov za učinkovito diagnozo težav s suhimi očmi. Očesni zdravnik ali oftalmolog pa ima v svoji ambulanti vse potrebne diagnostične naprave, zato bo znal prepoznati vaše težave ter priporočiti dolgoročne rešitve.

A morda vas je presenetila čakalna doba in se želite čim prej posvetovati s specialistom. Ena od rešitev je tudi obisk tujine, konkretneje Hrvaške, ki slovi po izjemnih strokovnjakih na področju oftalmologije. A priprava na pregled zaradi suhih oči je enaka tako v Sloveniji kot na Hrvaškem. Vabimo vas, da sledite našim priporočilom v nadaljevanju.

Kaj storiti v dneh, ko čakate na pregled zaradi suhih oči

Svetujemo vam, da v dneh pred pregledom oči pozorno spremljate svoje simptome in si jih zapišete, da boste lahko specialistu karseda natančno predstavili svoje težave. Morda vam bo pomoč intervju na povezavi v hrvaščini, v katerem bolnica natančno opiše težave, ki jih ima zaradi suhih oči.

Nikar se ne omejujte zgolj na simptome, ki so neposredno povezani z očmi. Vaše telo je skupek med seboj povezanih sistemov. Če je v določenem sistemu kaj narobe, lahko to vpliva na drug sistem. Pogost povzročitelj suhih oči so lahko tudi sistemske bolezni, zato nikar ne pozabite omeniti morebitnih avtoimunih bolezni oziroma avtoimunih bolesti, kot se imenujejo po hrvaško, sladkorne bolezni, hormonskih težav, pojava menopauze ali česa podobnega.

pregled zaradi suhih oči in pogovor z oftalmologom

Ko boste prišli na pregled zaradi suhih oči, lahko pričakujete, da vam bo zdravnik zastavil naslednja vprašanja:

  • Ali ima kdo v vaši družini težave s suhimi očmi ali kakšne druge simptome, povezane z očmi?
  • Kdaj so se simptomi suhih oči prvič pojavili in kako pogosto jih občutite?
  • Se simptomi poslabšajo v specifičnih situacijah ali ob točno določenem času. So morda slabši v določenem delu dneva, na določeni lokaciji ali ob določeni aktivnosti?
  • Ali jemljete zdravila ali kakšno drugo terapijo za kakšna druga bolezenska stanja?
  • Ste že poskusili s kakšnih zdravljenjem za suhe oči in kako se je vse skupaj obneslo?

Tudi vi lahko postavljate vprašanja. Če med pogovorom z zdravnikom ta ni razrešil vseh vaših dilem, lahko brez skrbi vprašate. Pomembno je tudi, zastavite naslednja vprašanja:

  • Kateri so tisti dejavniki, ki pri meni pospešijo na pojav suhih oči?
  • Kaj lahko storim, da omilim simptome?
  • Kaj bi mi lahko pomagalo pri lajšanju simptomov in ali ima ta oblika zdravljenja kakšne stranske učinke?
  • Zapišite si vprašanja, da ne bi česa pomembnega pozabili in si nato očitali, da ste ostali brez informacij.

Kako poteka oftalmološki pregled zaradi suhih oči

Ko se bo zdravnik pozanimal o vašem splošnem zdravju, nato pa opravil vrsto posebnih testov, da bi ugotovil, zakaj imate v očeh suh občutek. Vsi ti podatki mu/ji bodo dali predstavo o najučinkovitejšem zdravljenju za vaše težave.

Najpogosteje tovrstni testi vključujejo kakovost in količino vaših solz, kako hitro jih je vaše oko sposobno producirati in kako dolgo traja, da te izhlapijo z očesne površine.

V nadaljevanju sledi pregled najpogostejših testov za ugotavljanje stopnje bolezni suhih oči.

pregled zaradi suhih oči z lučko

Test z indikatorjem fenol rdeče

Pri tem testu bo očesni zdravnik na oči položil tanko nitko, da preveri, koliko solz se izloči v določenem časovnem obdobju. Nitko bo uporabil na obeh očeh ter nato primerjal rezultate. S tem testom bo ugotovil, v kakšnem stanju je vodni sloj vašega solznega filma ter preverjal, kako hitro razpade.

Če vodni sloj solznega filma ni v najboljšem stanju, se solze le s težavo razporedijo po očesni površini, zato imate občutek pečenja in suhosti.

Schrimerjev test

Če se očesni zdravnik pri vas odloči za Schirmerjev test, vam bo v spodnjo veko položil majhen trak medicinskega papirja in vas prosil, da zaprete oči.

Po nekaj minutah boste morali ponovno odpreti oči in zdravnik bo preveril, kako daleč so vaše solze potovale, kar je vidno s pomočjo mokrega madeža na papirju. To bo očesnemu zdravniku pokazalo količino vode v vaših solzah. Dlje ko potujejo solze, več vode je v vaših solzah.

Razpolovni čas solz ali test TBUT (tear break-up time)

Za ta test se bo oftalmolog nežno dotaknil vašega očesa s posebnim papirjem, ki vsebuje oranžno barvilo. To se bo med mežikanjem razširilo po vašem očesu in se povezalo s solznim filmom, ki prekriva roženico.

Ko bo oko obarvano, bo oftalomolog očesno površino pregledal s posebno svetilko z modro svetlobo, zaradi česar bodo vaše solze zasijale. Z opazovanjem solz bo zdravnik ocenil stopnjo izhlapevanja vaših solz.

Pregled roženice

Med testom TBUT bo zdravnik hkrati pregledal tudi roženico. Prej omenjena modra svetloba lahko namreč pokaže tudi morebitne poškodbe na roženici. Te zasijejo v zeleni barvi in pomenijo smrt roženičnih celic, kar je najpogosteje nepopravljiva težava. Na ta način poškodovana roženica je lahko tudi posledica kronične bolezni suhih oči.

Pregled delovanja Meibomovih žlez

Meibomove žleze so drobne žleze ob robovih vek, ki v solzni film izločajo maščobe. Gre za izjemno pomembno komponento solznega filma, ki je v številnih primerih razlog za pojav bolezni suhih oči. Če je izločanje maščob v solzni film slabo ali so žleze zamašene ali poškodovane, vas bo najverjetneje doletela bolezen suhih oči.

Izbrani oftalmolog bo najverjetneje s posebno napravo za preverjanje robov vek in s tem Meibomovih žlez preučil, v kakšnem stanju so vaše žleze. Gotov pa bo jih tudi poskušal iztiskati z nežnim pritiskom nanje. Pri tem se bo izločilo nekaj maščobe, ki jo po preučil in ocenil, če je količina in kakovost maščobe primerna.

Očesni zdravnik se lahko tudi dotakne vek in nežno pritisne na žleze, da preveri kakovost in količino olja. Če maščobe s težavo iztekajo ali so izvodila celo zamašena, je to verjetno vsaj eden od dejavnikov, ki povzroča simptome suhega očesa.pregled zaradi suhih oči z lučko

Katere rešitve vam bo očesni zdravnik najverjetneje predlagal?

Najbolj preverjena prva pomoč za suhe oči so nedvomno kapljice za oči ali umetne solze. Gre za verjetno prvi korak na področju zdravljenja suhih oči, ki ga na zaćetku svetujejo vsi očesni strokovnjaki, tako slovenski kot hrvaški. Kapljice na nek način posnemajo naravne solze, oči navlažijo in preženejo draženje ter vnetje.

Za zdravljenje suhih oči s pomočjo kapljic je pomembno vedeti, da konzervansi v njih nimajo kaj iskati. Svetujemo uporabo kapljic brez konzervansov, npr. Thealoz Duo, ki vsebujejo preverjene in dokazan učinkovite sestavine za blaženje simptomov suhih oči.

Tudi če se boste odločili za kakšno drugo zdravljenje suhih oči, nikar ne opustite uporabe kapljic, saj omenjene kapljice Thealoz Duo očesno površino tudi negujejo in celo pomagajo pri poškodovani očesni površini, do katere lahko pride pri zelo suhih očeh. Na povezavi preverite, kakšne so najboljše kapljice za oči oz. umetne solze in kakšnim zahtevam mora izbrani proizvod zadostiti.

pregled zaradi suhih oči: predlagali vam bodo kapljica za oči za lajšanje simptomov

Obstajajo tudi medicinski postopki za zdravljenje suhih oči

Če pa kapljice in zdravila v vašem primeru proti suhim očem ne delujejo, ste morda primerni za zdravljenje z različnimi medicinskimi postopki. Tako v Sloveniji kot sosednji Hrvaški je na voljo kar nekaj metod, s katerimi se je mogoče uspešno spopadati s suhimi očmi. Najbolj običajno je zdravljenje z gretjem s pomočjo laserja ali operacija s posebnimi čepki za zamašitev iztekanja solz. Pri nekaterih gre za enkraten postopek, pri drugih pa je potrebno več terapij. Preverite, kje je postopek bolj cenovno ugoden: v Sloveniji ali na Hrvaškem.

Sindrom suhega očesa je lahko zelo neprijeten in vpliva na kakovost vašega življenja. Ukvarjanje s simptomi, kot so pekoče, rdeče srbeče oči, zamegljen vid in občutljivost na svetlobo, lahko oteži vsakodnevno življenje. Na srečo je tukaj vaš očesni zdravnik, da vam pomaga. Ne dovolite, da bi suhe oči vplivale na vaš življenjski slog, dogovorite se za pregled zaradi suhih oči, da ugotovite, katera rešitev vam najbolj ustreza.

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke... Hočem vedeti več...

Kaj so piškotki (ang. »cookies«)? Piškotki so majhne tekstovne datoteke na vašem računalniku, v katerih se shranjujejo informacije o tem, kolikokrat obiščete našo stran in kaj vas v teh obiskih zanima. Piškotki ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov oz. informacij, ki bi vas lahko identificirale. Zakaj so piškotki potrebni? S pomočjo piškotkov vam lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo na spletni strani. Tako se npr. v piškotke lahko beležijo vaše preference in nastavitve, vnosi v spletne obrazce in informacije za prijavljene uporabnike. V spletnih trgovinah se v piškotke beležijo izdelki v nakupovalni košarici, priljubljeni izdelki, ostali podatki o nakupu itd. S pomočjo piškotkov lahko beležimo statistiko spletne strani in tako lažje odkrijemo in odpravimo morebitne napake ter vam ob naslednjih obiskih ponudimo boljšo vsebino oz. primernejšo ponudbo. S pomočjo piškotkov vam morebitni oglaševalski partnerji lahko servirajo relevantne oglase. Nekateri piškotki so nujno potrebni za samo delovanje spletne strani, medtem, ko se ostali lahko shranijo, le če se s tem strinjate. Katere piškotke uporabljamo? Uporabljamo naslednje piškotke: 1. Lastni piškotki (ang. »local cookie/first party cookie«) so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto. 2. Drugi piškotki (ang. »third party cookie«) izvirajo od drugih, partnerskih spletnih mest (npr. Google Analytics). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanj, analitike pa do izboljšave svojih produktov. Več o Google Analytics si lahko preberete tu. Kaj bomo s podatki, ki so zbrani s pomočjo piškotkov? Podatkov, zbranih s pomočjo piškotkov ne bomo posredovali tretjim osebam. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate tudi v vašem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. Internet Explorer 9 Internet Explorer 7 in 8 Mozzila Firefox Chrome Safari (stran v angleškem jeziku) Opera (stran v angleškem jeziku) Če piškotke izklopite, spletna stran ne bo delovala optimalno oz. bodo nekatere funkcionalnosti onemogočene. Tudi pri izklopu vseh piškotkov bo brskalnik še vedno pridobival določene informacije, ki so potrebne za osnovno delovanje naše spletne strani.

Zapri okno