psyllium vlaknineVlaknine so neprebavljive oblike ogljikovih hidratov, ki se nahajajo v hrani rastlinskega izvora. Poznamo topne in netopne vlaknine, oboje imajo velik vpliv na naše dobro počutje. Psyllium vlaknine ali vlaknine indijskega trpotca, spadajo med topne vlaknine, kamor spadajo tudi ovseni otrobi, medtem ko so pšenični otrobi netopne vlaknine.

Kaj so vlaknine in kako delujejo topne psyllium vlaknine?

Ko vlaknine zaužijemo, se te nedotaknjene premikajo skozi prebavni trakt. Ko dosežejo črevesje, se delno ali popolno razgradijo, odvisno od topnosti vlaknin. Netopne vlaknine predvsem nase vežejo strupe in škodljive snovi iz črevesja, ter hkrati pospešujejo izločanje blata. Najbolj znane topne vlaknine so pšenični otrobi.

Med topne vlaknine spada indijski trpotec ali Psyllium in ovseni otrobi. Topne vlaknine vežejo nase pomembne kisline, ki so potrebne za učinkovito prebavo. Te kisline vsebujejo holesterol, ki se skupaj z blatom izloča iz telesa in s tem zmanjšuje raven holesterola v telesu. Kisline so izredno pomembne za prebavo, saj tudi upočasnjujejo pretvorbo ogljikovih hidratov v glukozo in istočasno uravnavajo raven glukoze v krvi.

indijski trpotec

Koliko vlaknin dnevno priporočajo strokovnjaki za zdravo prehrano?

Z mnogimi raziskavami so dokazali, da so ljudje, ki redno uživajo večje obroke vlaknin, manj dovzetni za pojave raznih bolezni. Predvsem se lahko izognejo srčno žilnim boleznim, sladkorni bolezni in nekaterim vrstam raka. Glede uživanja vlaknin, največkrat omenjamo rak debelega črevesja in želodca.

indijski trpotec kje kupiti

Pomanjkanje vlaknin vodi do zaprtja in lahko se pojavijo bolezni, ki so povezane z njim. Indijski tropotec, je tako zasluženo dobil ime naravno odvajalo. Strokovnjaki priporočajo dnevno uživanje naslednjih količin vlaknin:

  • Odrasli moški naj bi zaužili do 30 gramov vlaknin na dan in odrasle ženske 25 gramov.
  • Med nosečnostjo, naj bi ženska zaužila nekoliko več vlaknin in sicer 28 gramov, med dojenjem pa povečala na 30 gramov vlaknin na dan.
  • Če zaužijemo večje količine vlaknin, ni nič narobe, saj še vedno delujejo blagodejno na  naše črevesje. (a)

Nekaj koristnih nasvetov!

Vlaknine uvajamo v prehrano počasi, saj se s tem izognemo vetrovom in bolečinam v trebuhu. Če povečamo uživanje vlaknin, moramo vedno tudi povečati vnos tekočine. (b)

Vlaknine se nahajajo v živilih rastlinskega izvora:

indijski trpotec uporaba

  • Sadje in zelenjava.
  • Žita, stročnice, oreščki in semena.
  • V obliki prehranskih dopolnil, ki so običajno v prahu in jih lahko mešamo z vodo.

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke... Hočem vedeti več...

Kaj so piškotki (ang. »cookies«)? Piškotki so majhne tekstovne datoteke na vašem računalniku, v katerih se shranjujejo informacije o tem, kolikokrat obiščete našo stran in kaj vas v teh obiskih zanima. Piškotki ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov oz. informacij, ki bi vas lahko identificirale. Zakaj so piškotki potrebni? S pomočjo piškotkov vam lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo na spletni strani. Tako se npr. v piškotke lahko beležijo vaše preference in nastavitve, vnosi v spletne obrazce in informacije za prijavljene uporabnike. V spletnih trgovinah se v piškotke beležijo izdelki v nakupovalni košarici, priljubljeni izdelki, ostali podatki o nakupu itd. S pomočjo piškotkov lahko beležimo statistiko spletne strani in tako lažje odkrijemo in odpravimo morebitne napake ter vam ob naslednjih obiskih ponudimo boljšo vsebino oz. primernejšo ponudbo. S pomočjo piškotkov vam morebitni oglaševalski partnerji lahko servirajo relevantne oglase. Nekateri piškotki so nujno potrebni za samo delovanje spletne strani, medtem, ko se ostali lahko shranijo, le če se s tem strinjate. Katere piškotke uporabljamo? Uporabljamo naslednje piškotke: 1. Lastni piškotki (ang. »local cookie/first party cookie«) so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto. 2. Drugi piškotki (ang. »third party cookie«) izvirajo od drugih, partnerskih spletnih mest (npr. Google Analytics). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanj, analitike pa do izboljšave svojih produktov. Več o Google Analytics si lahko preberete tu. Kaj bomo s podatki, ki so zbrani s pomočjo piškotkov? Podatkov, zbranih s pomočjo piškotkov ne bomo posredovali tretjim osebam. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate tudi v vašem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. Internet Explorer 9 Internet Explorer 7 in 8 Mozzila Firefox Chrome Safari (stran v angleškem jeziku) Opera (stran v angleškem jeziku) Če piškotke izklopite, spletna stran ne bo delovala optimalno oz. bodo nekatere funkcionalnosti onemogočene. Tudi pri izklopu vseh piškotkov bo brskalnik še vedno pridobival določene informacije, ki so potrebne za osnovno delovanje naše spletne strani.

Zapri okno