Operacija sive mrene ali katarakte je med najpogostejšimi in najuspešnejšimi kirurškimi posegi, ki se danes izvajajo. Je zelo varna, zapleti pri operaciji sive mrene pa so redki.

V Združenih državah Amerike vsako leto opravijo približno 4 milijone operacij sive mrene. Tudi v Sloveniji gre za eno najpogostejših operacij z okoli 15.000 posegi letno. Neka študija, v kateri je sodelovalo več kot 221.000 bolnikov s katarakto, je pokazala, da 99,5 % bolnikov po posegu ni imelo resnih zapletov. Raziskava je pokazala tudi, da se je tveganje za resne zaplete z napredkom kirurških orodij in tehnik v 12-letnem obdobju, v katerem so bile opravljene operacije, znatno zmanjšalo.

 Vseeno pa se včasih lahko zgodi, da do zapletov pride. Pogovarjali smo se s hrvaškim očesnim strokovnjakom, ki je izpostavil predvsem 3 zaplete, na katere so v njegovi praksi že naleteli. Berite dalje za podrobnosti.

zapleti pri operaciji sive mrene

To so zapleti pri operaciji sive mrene

V redkih primerih, ko po operaciji sive mrene vendarle pride do zapletov, so ti lahko naslednji:

 • zamotnitev zadnje lečne ovojnice,
 • decentracija in dislokacija intraokularne leče,
 • vnetje očesa,
 • občutljivost na svetlobo,
 • zaznavanje bliskanja svetlobe,
 • makularni edem,
 • povešenost zgornje veke (ptoza),
 • očesna hipertenzija (povišan očesni tlak)
 • pojav suhih oči.

Če se zapleti pri operaciji sive mrene vendarle zgodijo, so ti večinoma manjši in jih je mogoče uspešno zdraviti z zdravili ali dodatnimi postopki.

Naš sogovornik se je osredotočil na prva dva zapleta ter na kratko predstavil še zadnji zaplet, povezan s suhimi očmi po operaciji sive mrene.

Zamotnitev zadnje lečne ovojnice

Ta zaplet pri operaciji sive mrene je eden najpogostejših. Čeprav nekateri temu zapletu pravijo sekundarna katarakta, v resnici ne gre za sivo mreno, saj se ta, ko je enkrat odstranjena, ne ponovi.

Med potekom operacije mrene kirurg pomotnelo naravno očesno lečo odstrani in jo nadomesti s prozorno intrakularno lečo. Pri tem lečna ovojnica (tanka prozorna membrana, ki obdaja naravno lečo) ostane skoraj nedotaknjena. Nekaterim pacientom se vid po uspešno opravljeni operaciji sive mrene sčasoma znova poslabša oz. zamegli prav zaradi zamotnitve zadnje lečne ovojnice. Gre za reakcijo te ovojnice na vstavljeno umetno lečo. Do zapleta lahko pride nekaj mesecev ali več let po operaciji sive mrene.

Analiza različnih študij je pokazala, da se zamotnitev zadnje lečne ovojnice pojavi pri 11,8 % bolnikov eno leto po operaciji katarakte, pri 20,7 % po treh letih in pri 28,4 % po petih letih.

Če vas doletijo zapleti pri operaciji sive mrene, je potreben pregled

Zdravljenje zamotnitve zadnje lečne ovojnice

Zamotnitev zadnje lečne ovojnice lahko varno, učinkovito in neboleče zdravimo z laserjem YAG. Postopek, znan kot YAG-laserska kapsulotomija, je razmeroma preprost poseg, ki se izvede v ordinaciji pri očesnem kirurgu za sivo mreno. Traja do 10 minut in je popolnoma neboleč.

Poseg v ordinaciji našega sogovornika poteka tako: V oko pred posegom nakapajo kapljice za razširitev očesne zenice in omrtvitev površine očesa. Pomembno je, da je bolnik ves čas posega pri miru. Zdravnik laserski žarek usmeri v zamotnjeno lečno ovojnico za intraokularno lečo. Energija laserja upari tkivo in vid se povrne, ne da bi naredili rez ali se “dotaknili” očesa. Po postopku se priporoča uporabo protivnetnih kapljic za oči in zdravil za zniževanje očesnega tlaka.

Po YAG-laserski kapsulotomiji na dan posega ne smete voziti avtomobila, lahko pa nadaljujete z drugimi običajnimi aktivnostmi. Morda se vam bo po posegu v vidnem polju pojavilo nekaj drobnih migetajočih črnih pik, ki bodo v nekaj tednih izginile.

Večini pacientov se vid izboljša že prvi dan. Če se vaš vid po posegu ne izboljša ali se celo poslabša, takoj pokličite očesnega zdravnika.

Gre za enkraten poseg po operaciji, saj žarki laserja YAG trajno odstranijo osrednji del zamotnjene zadnje lečne ovojnice, zato se zamotnitev ne more ponoviti.

Kot vsak poseg tudi kapsulotomija z laserjem YAG predstavlja določeno tveganje, vendar je to zelo majhno in je zdravljenje splošno gledano dokaj varno. Tveganje, ki je zelo nizko, a ga je nujno treba izpostaviti, je odstop mrežnice.

Statistični podatki kažejo, da je v Združenih državah Amerike tveganje za odstop mrežnice kot zaplet pri operaciji sive mrene približno 1%. Po laserski kapsulotomiji z laserjem YAG je tveganje malenkost višje (približno 2%).

Decentracija in dislokacija intraokularne leče

Drug med zapleti pri operaciji sive mrene je nepravilno nameščena ali premaknjena intraokularna oz. umetna leča, kar lahko povzroči, da je rob leče opazen v vidnem polju ali da je vid neoster ali dvojen.

Pri večini operacij sive mrene se intraokularno oz. umetno lečo vstavi v kapsularno vrečko. Očesni kurirg poskusi vrečko ohraniti čim bolj celo, vendar je izredno tanka – približno toliko kot ena rdeča krvnička – in lahko včasih poči ali se drugače poškoduje. Do premika leče lahko pride tudi zaradi šibkih ali poškodovanih vlaken, ki vrečko držijo na mestu, ali zaradi asimetrične postavitve očesnih zank. V tem primeru je treba čim prej opraviti nov poseg, pri katerem se lečo relocira, prišije ali zamenja z drugo vrsto umetne leče. Pomembno je, da se ukrepa hitro, saj je po približno treh mesecih od operacije zaradi celjenja in brazgotinjenja tkiva vstavljeno umetno lečo bistveno težje odstraniti.

Tveganje za dislokacijo intraokularne leče po operaciji sive mrene je zelo majhno. V neki študiji so ugotovili, da se je v 10 letih po operaciji pojavila le pri 0,1 % bolnikov, v 20 letih pa pri 0,7 %. V primeru, da vseeno pride do dislokacije, so vaše možnosti za dober izid po drugem posegu zelo dobre, če vi in vaš kirurg nemudoma ukrepate.

H3-Suhe oči po operaciji sive mrene

Med zapleti pri operaciji sive mrene so tudi suhe oči. Gre za težavo, pri kateri oči ne proizvajajo dovolj solz ali te na očesni površini prehitro izhlapijo. Gre za precej pogost zaplet, saj naj bog a občutilo kar okoli 50 odstotkov pacientov po operaciji.

Gre za prehodno stanje, ki je lahko precej neprijetno, saj povzroča simptome, kot je draženje in zamegljen vid. Težave naj bi postopoma izginile: v večini primerov v enem mesecu, pri naketerih pa do enega leta.

Proti težavam s suhimi očmi boste po operaciji prejeli tudi posebne kapljice. Pomagate pa si lahko tudi sami, in sicer na naslednje načine:

 • uporabljajte umetne solze: umetne solze ali kapljce za oči navlažijo vaše oči, jih regenerirajo in zaščitijo. Naš sogovornik priporoča take brez konzervansov in z vsebnostjo hialuronske kisline ter trehaloze, npr. znamko Thea.
 • nosite sončna očala: ta bodo zaščtila vaše oči pred soncem in vetrom, ki lahko precej poslabša občutek suhih oči.
 • pogosto mežikajte: na mežikanje bodite pozorni zlasti med delom za računalnikom ali branjem.
 • pijte dovolj vode: če ste dehidrirani, se simptomi lahko poslabšajo, zato je pomembno, da teko dneva spijete veliko vode.
 • uporabljajte vlažilnik zraka: Suh zrak v prostoru pomembno prispeva k poslabšanju simptomov suhih oči. Pri tem vam lahko pomaga vlažilnik zraka, ki dvigne zračno vlago v prostoru.
 • jemljite prehranske dodatke z omega-3: pri zdravniku se pozanimajte glede prehranskih dodatkov, ki bi lahko pomagali v primeru suhih oči. Nekateri dodatki, kot sta maščobne kisline omega-3 in vitamin D, lahko precej ublažijo vnetje v očesu.

med zapleti pri operaciji sive mrene so tudi suhe oči, proti katerim pomagajo kapljice

Drugi zapleti pri operaciji sive mrene

Manjši možni zapleti, kot so očesna hipertenzija, ptoza ipd., običajno izzvenijo po ustreznem (daljšem) zdravljenju z zdravili. Tveganje za hud zaplet, kot je izguba vida, je izredno majhno. Kadar pride do izgube vida, je ta največkrat posledica očesne krvavitve ali okužbe.

Po operaciji sive mrene se lahko nekateri zapleti pri operaciji sive mrene pojavijo pravzaprav precej časa po njej. Do odstopa mrežnice lahko pride tudi mesece ali leta po popolnoma uspešnem posegu. Zdravljenje odstopa mrežnice je večinoma uspešno, če pacient obišče oftalmologa ob prvem pojavu simptomov in se zdravljenje prične takoj.  Pri majhnem odstotku bolnikov zdravljenje ni uspešno in se lahko vid bistveno in trajno poslabša. Simptomi, na katere je treba biti posebej pozoren, so pojav lebdečih pik oz. lis v vidnem polju, iskre v očesu in kakršna koli motnja vida, ki spominja na zaveso. Če opazite tovrstne težave, nemudoma kontaktirajte svojega očesnega zdravnika.

Po operaciji sive mrene ste lahko bolj občutljivi na sončno svetlobo oz. izkusite pojav, imenovan fotofobija. Pomagate si lahko z očali, ki imajo fotosenzibilna oz. fotokromatska stekla. Posebnost teh stekel je, da na prostem, ko so izpostavljena UV-žarkom, v hipu potemnijo in oči zaščitijo pred UV-žarki, medtem ko v prostoru, kjer UV-svetlobe ni, znova postanejo prozorna oz. neobarvana.

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke... Hočem vedeti več...

Kaj so piškotki (ang. »cookies«)? Piškotki so majhne tekstovne datoteke na vašem računalniku, v katerih se shranjujejo informacije o tem, kolikokrat obiščete našo stran in kaj vas v teh obiskih zanima. Piškotki ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov oz. informacij, ki bi vas lahko identificirale. Zakaj so piškotki potrebni? S pomočjo piškotkov vam lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo na spletni strani. Tako se npr. v piškotke lahko beležijo vaše preference in nastavitve, vnosi v spletne obrazce in informacije za prijavljene uporabnike. V spletnih trgovinah se v piškotke beležijo izdelki v nakupovalni košarici, priljubljeni izdelki, ostali podatki o nakupu itd. S pomočjo piškotkov lahko beležimo statistiko spletne strani in tako lažje odkrijemo in odpravimo morebitne napake ter vam ob naslednjih obiskih ponudimo boljšo vsebino oz. primernejšo ponudbo. S pomočjo piškotkov vam morebitni oglaševalski partnerji lahko servirajo relevantne oglase. Nekateri piškotki so nujno potrebni za samo delovanje spletne strani, medtem, ko se ostali lahko shranijo, le če se s tem strinjate. Katere piškotke uporabljamo? Uporabljamo naslednje piškotke: 1. Lastni piškotki (ang. »local cookie/first party cookie«) so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto. 2. Drugi piškotki (ang. »third party cookie«) izvirajo od drugih, partnerskih spletnih mest (npr. Google Analytics). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanj, analitike pa do izboljšave svojih produktov. Več o Google Analytics si lahko preberete tu. Kaj bomo s podatki, ki so zbrani s pomočjo piškotkov? Podatkov, zbranih s pomočjo piškotkov ne bomo posredovali tretjim osebam. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate tudi v vašem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. Internet Explorer 9 Internet Explorer 7 in 8 Mozzila Firefox Chrome Safari (stran v angleškem jeziku) Opera (stran v angleškem jeziku) Če piškotke izklopite, spletna stran ne bo delovala optimalno oz. bodo nekatere funkcionalnosti onemogočene. Tudi pri izklopu vseh piškotkov bo brskalnik še vedno pridobival določene informacije, ki so potrebne za osnovno delovanje naše spletne strani.

Zapri okno