Marsikatera nesreča, bolezen ali tegoba vas lahko privede na urgenco in gotovo so težave z očmi ene od tistih, ki vas precej prestrašijo. Hudo je, če na vsem lepem ne vidite ali v očeh čutite močne bolečine in gotovo taka stanja zahtevajo takojšnjo zdravniško obravnavo. Prej kot se začne zdravljenje, bolje je, saj je pravilno in pravočasno ukrepanje zdravnika velikega pomena za dober rezultat zdravljenja in v skrajnih primerih ohranjen vid. Dejstvo je, da nesreča ne počiva in vas lahko doleti kjerkoli, doma, v službi ali na dopustu. V nadaljevanju najdete pregled, katera so najpogostejša urgentna očesna stanja in kako ravnati, ko se srečate z njimi.

urgentna očesna stanja zahtevajo takojšnjo obravnavo na urgenci

Kako se zdravnik na urgenci loti pregleda oči?

Pri večini resnih očesnih stanj, poškodb in bolezni je potreben pregled pri oftalmologu. Stopnja nujnosti napotitve je odvisna od različnih dejavnikov. Pri tem je ključno, do kolikšne mere se je poslabšal vid, kako dolgo že trajajo simptomi in kakšne so še druge težave, ki jih občutite.

Takojšnjo obravnavo zdravnika na prvi stopnji zahtevajo naslednja urgentna očesna stanja, da se ohrani vid: mehanske poškodbe, poškodbe s kemičnimi sredstvi, akutni glavkom, nenadna izguba vida zaradi arteritične ishemične optične nevropatije ali zaradi zapore centralne mrežnične arterije in postseptalni celulitis orbite oz. očesne votline.

Ko se boste z urgentnim očesnim stanjem pojavili na urgenci, bo urgentni zdravnik od vas poskušal izvedeti kar največ informacij. Verjetno vas bo vprašal, kako so se vaše težave začele in kako dolgo že trajajo. Povprašal vas bo tudi, ali ste imeli že kakšno operacijo na očeh in ali za oči jemljete kakšna zdravila. Pomembno je, da omenite tudi lokalne kapljice, saj so za zdravnika vse informacije več kot dobrodošle in pomembne.

Če ste utrpeli mehansko poškodbo, je treba zdravniku čim podrobneje razložiti sam mehanizem nastanka poškodbe. Veliko razlika je, ali je vaša poškodba nastala z ostrim ali s topim predmetom ter ali je mogoče posledica padca. Vse, kar boste zdravniku povedali, bo uporabil kot usmeritev pri pregledu.

Na pregledu bo zdravnik zagotovo preveril tudi vidno ostrino, reakcije zenice in gibljivost oči. Za zdravnika je izrednega pomena, da pregled opravi pri dobri svetlobi, sploh kadar v očesu išče tujek ali ugotavlja, od kod prihaja kri ali gnoj v sprednjem prekatu očesa.

Zdravnik bo preveril tudi gibljivost oči, kar je še posebej pomembno, če sumi na zlom očesne votline, postseptalni celulitis ali perezo tretjega možganskega živca.

Kot že omenjeno, nas lahko nesreča doleti kjer koli. Če dopustujete v tujini, se lahko zaplete zaradi jezika, zato je dobro poznati nekaj osnovnih fraz za lažjo komunikacijo z zdravniki. Slovenci največ dopustujemo na Hrvaškem, zato si lahko nekoliko pomagate s člankom “Bol u oku”, iz katerega bo jasno, kako resna je npr. bolečina, ki jo čutite.

To so urgentna očesna stanja, ki zahtevajo urgentno obravnavo

Kemična in termična poškodba

Če v vaše oko zaide kemijska snov, je potrebno takojšnje izpiranje. Izpirajte in hladite čim bolj izdatno, saj lahko vsakršno odlašanje z izpiranjem poslabša obete za ozdravitev vašega očesa. Pri pregledu bo zdravnik preveril vašo vidno ostrino, morda tudi obrnil oz. evertiral veke, kot se postopek strokovno imenuje, da bo previdno odstranil preostanak kemikalije iz očesa (npr. apno). Posebej neprijetno je, če vas taka nesreča doleti na dopustu v tujini. Ker Slovenci veliko dopustujemo na Hrvaškem, smo koristne informacije na temo poškodba očesa našli v članku Strano tijelo u oku na hrvaškem portalu Moje oko. Ta vam bo pomagal pri lažji komunikaciji z zdravniki.

Poškodba očesa z vbodom

Velikokrat je poškodba očesa z vbodom vidna že s prostim očesom, vendar zdravniku precej pomaga opis samega nastanka oz. mehanizem poškodbe. Pri tovrstni poškodbi je sprednji prekat ukinjen, zenica pa razokrožena. Zdravnik bo z očesom ravnal izjemno previdno. Poškodovano oko bo sterilno pokril, verjetno pa bo pokril tudi tudi nepoškodovano oko. Če boste čutili slabost, to omenite na urgenci, saj vam lahko pomagajo. Morda boste dobili injekcijo proti tetanusu, da bi se zaščitili proti tej bolezni. Če do poškodbe pride v tujini

Topa poškodba očesa

Do tope poškodbe očesa pride največkrat pri padcih ali udarcih, pri kateri gre za zelo pogosta urgentna očesna stanja. Pogosto je v takih primerih vid močno oslabljen, velikokrat je v očesu vidna tudi kri. Če zenica ne reagira na svetlobo, gre za resno poškodbo, ki zahteva takojšnjo obravnavo.

urgentna očesna stanja in topa poškodba očesa

Poškodba očesne votline

Če imate poškodovano očesno votlino, ste verjetno utrpeli še kakšne druge poškodbe. Najprej bo zdravnik izključil morebitne življenjsko ogrožajoče poškodbe, potem pa preveril, ali morda vidite dvojno, ali so vaše oči zadostno gibljive ter kakšna je kakovost vašega vida. Preveril bo morebitne hematome ter vas povprašal po bolečini. Nato bo poškodbo čim hitreje ustrezno oskrbel.

Celulitis orbite oz. očesne votline

Celulitis orbite oz. očesne votline je posledica okužbe očesne votline pa tudi nastanka orbitalnih abscesov in vnetja orbitalnega maščobnega tkiva. Bolezen lahko prepoznate po vročini, bolečini in oteklini. Pogosto so veke povešene, oči pa boleče. Le s težavo jih premikate, morda tudi vidite slabše ali dvojno. Gre za urgentno stanje, saj se okužba lahko razširi na možgane, kar lahko ogrozi življenje.

Akutni glavkom

Glavkom, imenovan tudi zelena mrena, je očesna bolezen, ki prizadene očesni živec. Kadar očesna tekočina ne odteka iz očesa in se v njem zadržuje, se poveča očesni tlak, ki začne pritiskati na očesni živec. Posledica tega je postopno poslabšanje vida. Akutni glavkom spada med urgentna očesna stanja in je oblika bolezni, pri kateri začne očesni tlak rasti zelo hitro, spremlja ga huda bolečina v očeh, pojavita se rdečina in solzenje, vid se zelo hitro slabša. Akutni glavkom zahteva takojšen pregled očesnega zdravnika, ker naglo povišanje očesnega tlaka zelo hitro povzroči resno okvaro vida.

Zdravnik bo bolezen prepoznal po tem, da je oko rdeče, roženica motna, zenica pa toga, tudi zrklo je togo. Če mu boste povedali, da vidite motno, čutite glavobol in bolečino v predelu oči, bo hitro posumil na glavkom in začel povišan očesni tlak takoj zdraviti.

urgentna očesna stanja: akutni glavkom

Endoftalmitis

Endoftalmitis je hudo vnetje notranjih plasti očesa, ki nastane zaradi okužbe z mikroorganizmi, ki se hitro množijo. Ponavadi bolezen povzročajo bakterije, redkeje glivice. Zelo pogosto gre za zaplet po operaciji ali odprti poškodbi zrkla, ki omogoči vstop bacilom v notranjost očesa. Lahko gre tudi za posledico vnetja očesa. npr. keratitisa. Zdravnik bo takoj postal pozoren na ta zaplet, če mu boste omenili, da ste bili pred kratkim na operaciji očesa ali ste imeli poškodovano ali vneto oko. Verjetno bo vaše oko zelo občutljivo na svetlobo, imeli boste bolečino, vid pa bo čedalje slabši. Zdravnik po to stanje prepoznal tudi po otekli očesni veznici in motni roženici, v očesu je pogosto lahko vidna rudi vnetna reakcija.

Bakterijski/infektivni keratitis

Keratitis je boleče vnetje roženice, ki ga lahko povzroči okužba ali poškodba. Če je vnetje hitro napredujoče z vidnim gnojnim izcedkom, težava spada med urgentna očesna stanja, zato pojdite čim prej k zdravniku. Oko je rdeče in pogosto imate občutek tujka, saj lahko hudo vnetje pripelje do perforacije zrkla. Posebej omenite, če ste pred kratkim imeli poškodovano roženico ali če sicer pogosto nosite kontaktne leče. Treba je vedeti, da lahko prizadenejo različne oblike vnetja, zato si podrobnosti o njih oglejte na www.mojeoko.si. Med drugim je lahko vzrok za keratitis tudi suho oko, ki ga lahko odlično blaži preprosta uporaba kapljic za oči. Izberite take brez konzervansov in z odličnimi vlažilnimi lastnostmi.

urgentna očesna stanja: keratitis

Zapora centralne retinalne arterije

Zapora centralne mrežnične vene je bolezen mrežnice, ki lahko poslabša vid. Za nastanek so verjetno krivi upočasnjen pretok krvi v veni, okvara venske stene in nagnjenost k povečanemu strjevanju krvi. Simptomi so pogosto nenadni in neboleči, a pride do zelo izrazite izgube vida. Če kljub vsemu še kaj vidite, je vid moten popačen ali so v vašem vidnem polju pike.

Odstop mrežnice

Gre za urgentna očesna stanja, ki zajema izgubo dela vidnega polja, ki vas spominja na pojav zavese, ki se ne odmakne. Če boste za ta simptom povedali zdravniku, bo takoj posumil na odstop mrežnice. Bodite pozorni tudi na simptome, ki ste jih doživeli pred tem: veliko ljudi opazi bliskanje in nenadno povečanje števila motnjav v očesu.

Oči so izjemno pomembno čutilo, zato čim bolj pazite nanje. Poškodbe oči in določene bolezni lahko vidijo v nepovratno izgubo vida, zato ne odlašajte z obiskom zdravnika, da bi ohranili zdravje oči in svoj vid.

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke... Hočem vedeti več...

Kaj so piškotki (ang. »cookies«)? Piškotki so majhne tekstovne datoteke na vašem računalniku, v katerih se shranjujejo informacije o tem, kolikokrat obiščete našo stran in kaj vas v teh obiskih zanima. Piškotki ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov oz. informacij, ki bi vas lahko identificirale. Zakaj so piškotki potrebni? S pomočjo piškotkov vam lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo na spletni strani. Tako se npr. v piškotke lahko beležijo vaše preference in nastavitve, vnosi v spletne obrazce in informacije za prijavljene uporabnike. V spletnih trgovinah se v piškotke beležijo izdelki v nakupovalni košarici, priljubljeni izdelki, ostali podatki o nakupu itd. S pomočjo piškotkov lahko beležimo statistiko spletne strani in tako lažje odkrijemo in odpravimo morebitne napake ter vam ob naslednjih obiskih ponudimo boljšo vsebino oz. primernejšo ponudbo. S pomočjo piškotkov vam morebitni oglaševalski partnerji lahko servirajo relevantne oglase. Nekateri piškotki so nujno potrebni za samo delovanje spletne strani, medtem, ko se ostali lahko shranijo, le če se s tem strinjate. Katere piškotke uporabljamo? Uporabljamo naslednje piškotke: 1. Lastni piškotki (ang. »local cookie/first party cookie«) so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto. 2. Drugi piškotki (ang. »third party cookie«) izvirajo od drugih, partnerskih spletnih mest (npr. Google Analytics). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanj, analitike pa do izboljšave svojih produktov. Več o Google Analytics si lahko preberete tu. Kaj bomo s podatki, ki so zbrani s pomočjo piškotkov? Podatkov, zbranih s pomočjo piškotkov ne bomo posredovali tretjim osebam. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate tudi v vašem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. Internet Explorer 9 Internet Explorer 7 in 8 Mozzila Firefox Chrome Safari (stran v angleškem jeziku) Opera (stran v angleškem jeziku) Če piškotke izklopite, spletna stran ne bo delovala optimalno oz. bodo nekatere funkcionalnosti onemogočene. Tudi pri izklopu vseh piškotkov bo brskalnik še vedno pridobival določene informacije, ki so potrebne za osnovno delovanje naše spletne strani.

Zapri okno