Ko nastopi čas za prvi kolesarski izlet, priporočamo žensko kolo s kvalitetnim otroškim sedežem

“Kolo – ne zgolj prevozno sredstvo, temveč tudi igralo in vir zabave”

Za odrasle, oziroma starše, je Žensko električno kolo je brez vsakega dvoma eno izmed najbolj priljubljenih prevoznih sredstev, kajti ne služi nam zgolj kot oblika prevoza, temveč tudi kot več kot odličen način rekreacije. Z njim tudi najlažje spremljate svojega otroka na svojem prvem kolesarskem izletu.  Na drugi strani pa za otroke predstavlja kolo predvsem igralo in vir zabave, zaradi česar se s kolesarjenjem običajno srečajo že zelo zgodaj. Pri tem je dobrodošla uporaba poganjalca, ki se od navadnega otroškega kolesa razlikuje predvsem po odsotnosti pedal, kajti poganja se ga namreč z odrivanjem z nogami od tal. Vožnja s poganjalcem predstavlja izvrsten prehod med dvema osnovnima načinoma gibanja, in sicer med hojo in kolesarjenjem.

Prednosti uporabe poganjalca je ogromno, otrok pa bo z njegovo uporabo uril predvsem:

  • ravnotežje,
  • osvajal koordinacijo gibov in
  • hkrati pridobil ali izboljšal tudi druge motorične sposobnosti.

Nedvomno je vožnja s poganjalcem tudi veliko bolj zabavna kot s kolesom s pomožnimi koleščki.

“Otrokov prvi stik s kolesom in kolesarjenjem”

Številni starši se odločijo, da bodo svojemu otroku omogočili nekaj prvih kolesarskih trenutkov, še preden bo lahko sedel na poganjalec ali otroško kolo s pomožnimi koleščki. V ta namen postane otrok sopotnik na kolesu enega od staršev, kajti za skupno družinsko kolesarjenje ni potrebno čakati, da prične samostojno upravljati s svojim kolesom.

Mnogi starši se pri tem sprašujejo, kdaj je primerna starost za prvi tovrstni podvig. Natančno določenega pravila glede opredelitve enako kot pri poganjalcu ni, navadno pa lahko otroke s seboj prevažamo med njihovimi dopolnjenimi 12 meseci in 4 leti starosti. Zlasti je pomembno, da otrok dobro sedi brez opore in da ima dovolj močan vrat, ki bo lahko prenesel težo čelade. Opozoriti je potrebno, da se vsak otrok razvija drugače, zato je potrebno to tudi upoštevati in otroke obravnavati individualno ter celostno. Za nasvet se lahko pogovorite z izbranim pediatrom, mi pa vam predlagamo, da predvsem prisluhnete svojemu otroku in se ravnate po njegovih željah in občutjih.

“Na kakšen način lahko s kolesom prevažamo otroke?”

Možnosti za prevoz sta v grobem pogledu dve. Otroku bo verjetno najbolj zanimiva vožnja s transportnim kolesom, katerega najdete tudi v naši kolesarski trgovini NewBike. Gre za kolo s posebno zasnovo, ki je namenjeno:

  • prevozu otrok po mestu in
  • prevozu stvari, ki imajo večji volumen ali težo.

Zaradi svojega namena ima v primerjavi z ostalimi električnimi kolesi tudi nekoliko drugačno zgradbo, razlikuje pa se predvsem po položaju in moči motorja, kajti nameščen je na sredini, ima pa tudi občutno več navora. Za udobno in varno sedenje vaših otrok služita dve klopci, ki se nahajata v tovornem delu. Naše transportno kolo pa ima možnost namestitve tudi strehe, kar bo prišlo zlasti prav ob deževnih in vročih poletnih dneh, saj bodo tako vaši otroci zaščiteni tako pred dežjem, kakor tudi pred vročino.

Najpogostejši in najbolj razširjen način prevoza mlajših otrok s kolesom pri nas, je z zato namenjenim otroškim sedežem, ki se namesti na kolo odraslega (za ogled naše ponudbe pritisnite tukaj).

“Kateri način prevoza otrok s kolesom izbrati?”

Po vsej verjetnosti se je pri marsikomu porodilo vprašanje, kateri izmed načinov prevoza otroka s kolesom je boljši. Naše mnenje je, da sta izjemno primerna tako otroški sedež, kakor tudi transportno kolo. Toda pri tem se je potrebno zavedati, da imata oba omenjena načina določene prednosti in slabosti.

Naš nasvet pri odločanju o nakupu je, da se ravnate po načinu uporabe kolesa in pogostnosti vašega kolesarjenja. V splošnem pa bi lahko zapisali takole:

  • transportno kolo: boljša izbira za vse tiste, ki veliko kolesarite in se lotevate tudi daljših kolesarskih izletov, kajti tovrstno kolo bo vam in vašemu otroku nudilo veliko več udobja, pa tudi dodatnega prostora za morebitno drugo prtljago.
  • otroški sedež: priporočamo ga tistim, ki bi radi poiskali nekoliko cenejšo rešitev, prihranili s časom in prostorom, obenem pa pretežni del vaših kolesarskih poti predstavljajo krajše vožnje po mestu.

Poudariti moramo, da ne glede na način prevoza, ki ga boste izbrali, vselej skrbno poskrbite za varnost vašega otroka. Pri tem je najpomembnejša dosledna in pravilna uporaba zaščitne čelade, katero morajo otroci nositi ves čas vožnje, tako na otroškem sedežu, kot v transportnem kolesu.

“Kako naj bo nameščen kolesarski sedež, da bo prevoz za otroka najbolj varen in udoben?”

Kot ste zagotovo že opazili, je možnosti za prevoz otroka v kolesarskem sedežu več. Ločimo;

  • pred krmilom nameščen sedež, pri čemer je otrok obrnjen nazaj (v nasprotni smeri vožnje): takšen način pritrditve sedeža lahko uporabimo za prevoz otrok, ki so težki do največ 15 kilogramov, običajno pa to velja za otroke do vključno 4. leta starosti. Med vožnjo se bo voznik moral soočiti z nezanemarljivo slabšimi voznimi lastnostmi, pri čemer bosta največjega vpliva deležni okretnost, zaradi dodatne teže nad krmilom, in vidljivost, saj bo otrok oviral vaš pogled naprej.

 

  • pred krmilom nameščen sedež, pri čemer je otrok obrnjen naprej (v smer vožnje): tudi za to možnost velja, da je odsvetovana za prevoz otrok, težjih od 15 kilogramov, torej starejših od 4 let. Tovrstna namestitev kolesarskega sedeža bo imela velik vpliv na udobje tako za otroka, kot za kolesarja, ki bo kolo poganjal. Otrok bo namreč lahko gledal naprej, zaradi česar mu bo vožnja zagotovo veliko bolj zanimiva, posledično pa boste morali vrteti pedala z občutno bolj razširjenimi nogami, kar zna biti za vas neprijetno in naporno zlasti takrat, ko se boste odpravili na daljši kolesarski izlet.
  • za krmilom nameščen sedež: gre za način namestitve kolesarskega sedeža, ki bo v najmanjši meri vplival na vozne lastnosti mestnih koles in ga zato tudi najbolj priporočamo. Dodatna prednost je, da boste tako lahko prevažali tudi težje in starejše otroke, vse do 25 kilogramov. Prav tako bo otrok veliko bolje zaščiten pred vremenskimi vplivi, v primeru morebitnega padca pa so možnosti, da padete na otroka, veliko manjše od predhodnih dveh namestitvah. Zelo pogosto se namreč zgodi, da pri padcu voznik pade naprej na otroka in ga s tem še dodatno poškoduje. Resnici na ljubo pa ima otrok spredaj boljši razgled, lažje se pogovarja z vami, hkrati pa se vi lažje povzpenjate in sestopate s kolesa, saj vas tako sedež ne ovira.

Kakorkoli se boste odločili, bo vaš otrok med vožnjo zagotovo užival, ravno prvi kolesarski trenutki pa so ključnega pomena za oblikovanje otrokovega občutenja kolesarjenja.

 

“Kateri kolesarski sedež kupiti in po čem se ravnati?”

Zavedamo se, da izbira pravega kolesarskega sedeža v današnjem času izjemno raznolike ponudbe, ni prav nič lahka naloga. Naš nasvet je, da se za začetek ravnate predvsem po velikosti in teži vašega otroka, pri čemer ne pozabite preveriti največje dovoljene obremenitve izbranega sedeža. Prav tako je dobro še pred nakupom preveriti, če ustreza različnim okvirjem, kar je zlasti pomembno, če ga nameravate namestiti na e kolo NewBike, ki se od moškega po obliki močno razlikuje.

Naslednje merilo pri nakupu naj bo vsekakor varnost, kateri vselej namenite še posebno pozornost. Pri tem poleg zasnove samega sedeža mislimo predvsem na sistem varnostnih pasov, najboljši pa je čim več točkovni. Najpomembneje je, da otrok pasov med vožnjo sam ne more odpeti in s tem zdrsniti s sedeža naprej pri močnejšem zaviranju ali vožnji čez neravnine in druge nepravilnosti na cestišču. Naši pasovi so nastavljivi po višini, zaradi česar boste sedež lahko prilagajali velikosti vašega otroka in ga posledično uporabljali dlje časa.

Toplo vam priporočamo, da se ob nakupu kolesarskega sedeža odločite tudi za nakup zaščitnega vetrobranskega stekla, ki bo vašemu otroku nudil učinkovito zaščito pred vetrom, mušicami in prahom (za ogled izdelka pritisnite tukaj).

Vsi kolesarski otroški sedeži v naši ponudbi imajo vgrajena posebno površino za počivanje nog, ki bo otroku nudila udobje, hkrati pa preprečila, da bi mu noge med vožnjo zašle v napere. V ta namen so naši sedeži opremljeni s trakovi, ki služijo za pritrjevanje stopal.

 

“Pri nakupu kolesarskega sedeža naj bo pomembno merilo tudi udobje”

Vsa kolesa NewBike se odlikujejo po izjemnem udobju, enako pa mora veljati tudi za kolesarski sedež, s katerim boste prevažali svojega malčka. To je še zlasti pomembno, če se pogosto odpravite tudi na daljši kolesarski izlet. Naši sedeži so anatomsko oblikovani, obenem pa imajo nameščene mehke in udobne blazine, ki so trpežne in vodoodporne in zato enostavne za čiščenje. Za dodatno udobje bodo poskrbela posebno oblikovana naslonjala za roke.

Ponosno lahko zapišemo, da vsi kolesarski otroški sedeži v naši ponudbi dosegajo najstrožje kriterije varnosti in dosegajo najvišje standarde kakovosti!

 

“Prvo kolesarsko izkušnjo bo vaš otrok nedvomno še dolgo hranil v spominu!”

Sreča, radost, veselje in smeh, je zagotovo nekaj, kar si na obrazu svojega malčka želi videti vsak starš.  Kolesarjenje je prav gotovo posebna dogodivščina in izjemno doživetje, katerega bo izjemno vesel vsak otrok. Je sploh kaj lepšega od toplega sončnega vremena, odkrivanja novih poti in raziskovanja doslej nepoznanih kotičkov mesta, na kolesu v družbi svoje družine? Menimo, da se je težko spomniti boljše in zabavnejše aktivnosti, ki bi jo lahko izvajali zunaj na prostem ter obenem še pomembno prispevali k ohranitvi in krepitvi zdravja. Če želimo, da bo naš malček, ki je sicer premajhen, da bi kolo upravljal sam, svojo prvo kolesarsko izkušnjo še dolgo hranil v spominu in tudi sam vzljubil kolesarjenje, je prvi korak k temu zagotovo nakup pravega transportnega kolesa ali kolesarskega sedeža. Zatorej ne odlašajte in se oglasite v eni izmed naših  Kolesa NewBike poslovalnic, da se boste s kolesom lahko odpravili potepati že danes!

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke... Hočem vedeti več...

Kaj so piškotki (ang. »cookies«)? Piškotki so majhne tekstovne datoteke na vašem računalniku, v katerih se shranjujejo informacije o tem, kolikokrat obiščete našo stran in kaj vas v teh obiskih zanima. Piškotki ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov oz. informacij, ki bi vas lahko identificirale. Zakaj so piškotki potrebni? S pomočjo piškotkov vam lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo na spletni strani. Tako se npr. v piškotke lahko beležijo vaše preference in nastavitve, vnosi v spletne obrazce in informacije za prijavljene uporabnike. V spletnih trgovinah se v piškotke beležijo izdelki v nakupovalni košarici, priljubljeni izdelki, ostali podatki o nakupu itd. S pomočjo piškotkov lahko beležimo statistiko spletne strani in tako lažje odkrijemo in odpravimo morebitne napake ter vam ob naslednjih obiskih ponudimo boljšo vsebino oz. primernejšo ponudbo. S pomočjo piškotkov vam morebitni oglaševalski partnerji lahko servirajo relevantne oglase. Nekateri piškotki so nujno potrebni za samo delovanje spletne strani, medtem, ko se ostali lahko shranijo, le če se s tem strinjate. Katere piškotke uporabljamo? Uporabljamo naslednje piškotke: 1. Lastni piškotki (ang. »local cookie/first party cookie«) so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto. 2. Drugi piškotki (ang. »third party cookie«) izvirajo od drugih, partnerskih spletnih mest (npr. Google Analytics). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanj, analitike pa do izboljšave svojih produktov. Več o Google Analytics si lahko preberete tu. Kaj bomo s podatki, ki so zbrani s pomočjo piškotkov? Podatkov, zbranih s pomočjo piškotkov ne bomo posredovali tretjim osebam. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate tudi v vašem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. Internet Explorer 9 Internet Explorer 7 in 8 Mozzila Firefox Chrome Safari (stran v angleškem jeziku) Opera (stran v angleškem jeziku) Če piškotke izklopite, spletna stran ne bo delovala optimalno oz. bodo nekatere funkcionalnosti onemogočene. Tudi pri izklopu vseh piškotkov bo brskalnik še vedno pridobival določene informacije, ki so potrebne za osnovno delovanje naše spletne strani.

Zapri okno