Spirulina je že preverjeno superživilo ali superfood, kakor jih imenujemo s tujsko. Spirulina uporaba je vse bolj priljubljena, saj vsebuje bogato paleto hranil, ki so koristna za ohranjanje našega zdravja. Alga spirulina je cianobakterija, ki vsebuje izredno pomemben klorofil.
O spirulini je narejenih veliko raziskav, mnogi jo oglašujejo kot zdravilo za raka in HIV, a žal te trditve niso znanstveno potrjene. Pri nas je najbolj razširjena spirulina v prahu, ki ima neverjetno veliko vsebnost prehranskih beljakovin, antioksidantov, vitaminov skupine B in še mnoge druge koristne učinkovine.
Spirulina uporaba – kako varno uporabljamo algo spirulino?
Najbolj koristno za naše zdravje, je seveda uživanje sveže alge spiruline. Vendar v naših krajih sveže alge niso dostopne, zato se moramo posluževati alg v prahu, ali kot kakšno drugo obliko prehranskega dopolnila. Spirulina v prahu, če je pravilno gojena in posušena, je izreden prehranski dodatek.
Najbolj pomembna učinkovina v spirulini so prav gotovo prehranske beljakovine in antioksidanti. Če k temu dodamo še klorofil, vitamine in minerale, potem dobimo izredno uspešno super živilo, ki bi lahko preprečilo lakoto v nerazvitih državah.
Spirulina je tudi hrana bogata z železom, kar je pomembno za ljudi, ki so se odrekli uživanju mesa. Vegeterijanci pogosto trpijo pomanjkanje naravnega železa, živalskih beljakovin in esencialnih aminokislin. Strokovnjaki priporočajo uživanje alge spiruline tudi pri okrevanju po raznih operacijah ali težjih obolenjih. (1)
Učinkovine v algi spirulini, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje
Največjo korist za naše zdravje, prav gotovo predstavljajo proteini, ki so popoln vir kakovostnih beljakovin. Vitamini skupine B so prav tako bogato zastopani, izpostaviti moramo vitamin B1 ali tiamin. Tiamin sodeluje pri presnovi beljakovin in maščob, pomemben pa je tudi za zdravje oči, možganov in za več energije.
Železo je mineral, ki ga telo nujno potrebuje za preživetje. Železo, ki prisotno v spirulini se hitro absorbira in je prijazno prebavnemu traktu. Na koncu moramo omeniti še kalcij, ki ga je v algi tudi do 26 krat več kot v mleku. (2)