Ura – preprosta naprava, ki je skozi tisočletja spremljala človeštvo in postala ikona merjenja časa. Pomen ure je bil v zgodovini zelo velik, posebej za človeški razvoj saj je bila meritev časa ključnega pomena za napredek civilizacije in človeške družbe. Od preprostih sončnih ur in peskovnikov do natančnih mehanizmov in pametnih ur, razvoj ur je sooblikoval našo zgodovino in način življenja.

Vendar se je s prihodom pametnih ur zgodba o merjenju časa prelevila v nekaj več kot le merilec časa. Pametne ure so postale inovativni spremljevalci, ki združujejo tehnologijo in oblikovanje ter prinašajo nove dimenzije uporabnosti. Z njimi smo stopili v dobo, kjer je poleg spremljanja časa pomembno tudi spremljanje našega zdravja, dosežkov in celo komunikacija.

V tem članku se bomo odpravili na razburljivo potovanje skozi zgodovino pametnih ur – od njihovih skromnih začetkov do današnjih inovativnih mojstrovin. Spoznali bomo pionirje, ki so vstopili v svet pametnih ur, tehnološke mejnike, ki so oblikovali sodobno dobo pametnih naprav, ter prihodnost, ki nas čaka v fascinantnem svetu pametnih ur.

Predhodniki sedanjih pametnih ur

Predhodniki pametnih ur segajo kar globoko v preteklost in vključujejo številne zgodnje poskuse, ki so združevali tradicionalno uro z različnimi tehnološkimi funkcijami. Med najpomembnejšimi predhodniki pametnih ur so:

1976: računalniški kalkulator Pulsar Time

zgodovina pametnih ur

Računalniški kalkulator Pulsar Time, ki je veljal za prvo pametno uro, je bil milo rečeno okrašen kos nakita. Najvišja različica naprave, ki je bila prodana na drobno za 2.100 dolarjev, je bila izdelana iz 18-karatnega zlata in je bila izdana leta 1976. Ura je imela rdeči digitalni zaslon LED in vgrajen kalkulator, ki je za delovanje zahteval pisalo. Različica ure iz nerjavečega jekla je bila izdana leta 1977.

1980: Casio C-80:

Smešno se je spomniti časa, ko je ura, ki je zmožna izvajati osnovno aritmetiko, veljala za vrhunsko. Dejansko je bilo tako pri zgodnjih različicah kalkulatorskih ur. Casio C-80, ki je izšla leta 1980, ni bila prva ura s kalkulatorjem, vendar je bila ura s kalkulatorjem tista, ki je končno vplivala na razvoj pametnih ur. Casio C-80 so sprva prodajali po 75 $, kar je približno 250 $ v današnjih dolarjih. V nasprotju z uro Pulsar je bila ključna prodajna točka C-80 ta, da jo je mogoče upravljati brez pisala ali pisala.

1984: Seiko RC-1000

Nekoliko novost, RC-1000 podjetja Seiko se je povezal s tradicionalnimi namiznimi računalniki, vključno z modeli Apple II, stroji IBM in celo Commodore 64. Seveda povezovanje ni potekalo brezžično, temveč prek povezanega kabla, prek katerega so lahko uporabniki prenašali osnovne podatke, kot so beležke, na uro. Gledano za nazaj je bila naprava dostavljena z disketo s potrebno vmesniško programsko opremo. Kot zanimivost, Seiko RC-1000 je imel samo 2 kilobajta RAM-a.

1995: Timex Datalink 50

Izdan leta 1994 je bil razvoj Timex Datalink skupen trud, v katerem sta sodelovala Timex in Microsoft. Prva ponovitev, Datalink 50, je bila korak naprej v funkcionalnosti pametne ure, saj je lahko brezžično komunicirala z osebnimi računalniki in tako uporabnikom omogočila prenos informacij, kot so urniki in beležke, na uro. Z LCD zaslonom je ura lahko shranila tudi do 50 telefonskih številk.

1999: Samsung SPH-WP10

Leta 1999 je Samsung predstavil telefonsko uro, imenovano SPH-WP10. Izdelek je združil digitalno uro z brezžično slušalko, ki je bila seveda opremljena z anteno CDMA. Naprava je bila morda nova s tehnološkega vidika, vsekakor pa ni bila elegantno oblikovana.

2001: IBM WatchPad

pametna ura

Leta 2001 sta IBM in Citizen Watch združila moči pri razvoju IBM WatchPad. Naprava, ki je tehtala 1,5 unče, je poganjala Linux, imela 16 MB bliskovnega pomnilnika in zaslon 320 x 240 slikovnih pik. Če se spomnite, so bili dlančniki v modi že leta 2001. Posledično je bil WatchPad postavljen kot dlančnik, ki bi se lahko podvojil tudi kot naprava, zmožna nadzorovati osebne računalnike prek Bluetootha. Zanimivo je, da so prototipi naprave vsebovali celo tehnologijo za prepoznavanje prstnih odtisov in prepoznavanje glasu. WatchPad naj bi bil na drobno prodan za 399 dolarjev, vendar naprava žal ni bila nikoli komercialno poslana. Čeprav se je večkrat pojavila na različnih sejmih, se je delo na napravi zadržalo in je bilo leta 2002 končno prekinjeno.

2003: Fossil Wrist PDA

Čeprav je bil znan predvsem po standardnih urah, je Fossil leta 2003 izdal Fossil Wrist PDA. Naprava je bila prodana za 250 dolarjev in je imela virtualno tipkovnico z zaslonom na dotik. Zapestni dlančnik je poganjal tudi Palm OS, kar mu je omogočilo povezavo z osebnimi računalniki in izvajanje različnih aplikacij. V znamenju časa je zaponka ure lahko shranila celo majhno pisalo. Iz škatle je bila ura opremljena z nekaj različnimi možnostmi videza ure in z življenjsko dobo baterije približno en do dva dni. Fossil je v nekaj letih uvedel različne ponovitve dlančnika Wrist, vendar je podjetje leta 2005 zaradi slabe prodaje in slabih ocen opustilo napravo.

2004: Microsoft Spot

Nekoliko pozabljeno je dejstvo, da se je Microsoft nekoč preizkusil v lastni pametni uri. Leta 2004 je Microsoft sodeloval s številnimi proizvajalci tradicionalnih ur, kot sta Fossil in Swatch, da bi zagotovili pametno uro z zaslonom na dotik, imenovano Microsoft SPOT, kar pomeni “Smart Personal Object Technology”. Kar zadeva funkcionalnost, je ura sprva zahtevala naročnino na Microsoftovo lastniško omrežje MSN Direct Network za dostop do programa Windows Messenger in prejemanje prilagojenih novic, kot so naslovi, športni rezultati, vremenske informacije in cene delnic. Sčasoma je bil v hiši zagotovljen dostop do omrežja MSN Direct, vendar naprave ni mogel rešiti pred izumrtjem. Izdelek je bil ukinjen leta 2008.

2007: Sony Ericsson MBW-150

pametna ura Sony

Sony Ericcsonova MBW-150, ki je bila najavljena ravno v času, ko je nastopil originalni iPhone, je bila pametna ura s tehnologijo Bluetooth, ki je bila na voljo v treh stilih in je lahko posredovala različna obvestila (tj. dohodne klice in besedilna sporočila) iz mobilnega telefona. Ura je lahko tudi nadzorovala glasbo na seznanjenem telefonu. MBW ni bila prva Sonyjeva pametna ura, saj je bila naslednica Sony Ericcson MBW-100.

2009: Samsung S9110

Čeprav si je Samsung zaslužil zaslužen sloves kopiranja, je podjetje leta 2009 izdalo napreden izdelek, poimenovan Samsung S9110. Kot telefonska ura je naprava imela 1,76-palčni zaslon na dotik in je vključevala vgrajen predvajalnik MP3, prepoznavanje glasu in povezavo Bluetooth. Predvsem estetika oblikovanja S9110 se je čez nekaj let znova pojavila z Galaxy Gear. Oboževalcem Dicka Tracyja je bila naprava morda všeč, vendar nikoli ni dosegla glavnega uspeha.

2010: iPod Nano 6th gen

iPod Nano šeste generacije, ki se ni tržil kot pametna ura, je bil opremljen z zbirko številčnic ure, med katerimi so lahko izbirali, in morda je bil prvi znak, da bo Apple nekega dne s polno močjo vstopil na trg pametnih ur. Čeprav jih Apple uradno ni podprl, je bilo za iPod Nano izdanih veliko drugih paščkov za ure.

Ti predhodniki so odprli pot za razvoj pametnih ur, ki jih poznamo danes. Postopoma so se izboljševali, pridobivali nove funkcije in postajali vse bolj integrirani v naš vsakdan.

Prve pametne ure, kot jih poznamo danes

2012: pametna ura Sony

Zdaj v svoji tretji ponovitvi je pametna ura Sony leta 2012 izbruhnila na sceno kot naprava z zaslonom na dotik, ki se nosi na zapestju in je postavljena kot drugi zaslon za pametne telefone Android, ki posreduje informacije, kot so besedilna sporočila in opozorila Twitterja, hkrati pa zagotavlja nadzor nad predvajanjem glasbe. Prvotna pametna ura Sony je bila na drobno prodana za 149,99 $ in je imela 1,3-palčni zaslon OLED 128×128. Medtem ko je naprava lahko izvajala aplikacije, so prve ocene trdile, da je bilo to okoren in neintuitiven postopek. Sony je vztrajal pri tem in novembra lani izdal Sony Smartwatch 3 z vgrajenim GPS-om, funkcijo NFC in zaslonom 320×320. Trenutno se prodaja za 249,99 USD, kar je 100 USD manj kot Apple Watch najnižjega cenovnega razreda.

2012: Pebble Watch

pas za uro

Pebble Watch, ki je bila izdana leta 2013, je bila financirana prek Kickstarterja in je zbrala impresivnih 10,3 milijona dolarjev. Privlačnost Pebble je v tem, da služi kot nekakšen drugi zaslon za seznanjeno napravo iOS ali Android prek povezave Bluetooth, kar uporabnikom omogoča hiter pogled na besedilna sporočila, e-pošto in dohodne klice. Lahko tudi posreduje sporočila, poslana prek Twitterja in Facebooka. Odvisno od naprave lahko Pebble upravlja tudi kamero pametnega telefona. S črno-belim zaslonom 144 x 168 je Pebble bolj namenjen funkcionalnosti kot slogu. S športnim GPS-om ima naprava zlasti dostop do trgovine z aplikacijami Pebble, kjer lahko uporabniki izbirajo med več kot 1000 aplikacijami. Izvirnemu Pebbleju je sledil Pebble Steel.

2013: Samsung Galaxy Gear

zdaj v svoji tretji ponovitvi je bil Samsung Galaxy Gear leta 2013 izdan na precej mlačne ocene zaradi okorne zasnove in neintuitivnega uporabniškega vmesnika. Obsojen je bil tudi zaradi slabe življenjske dobe baterije in omejene funkcionalnosti. V nasprotju z drugimi pametnimi urami te generacije je Galaxy Gear lahko posnela fotografije in 15-sekundne videoposnetke. Predvsem operacijski sistem naprave je bil maja 2014 spremenjen iz Androida v Tizen, Samsungov domači OS. Najnovejša različica naprave, Galaxy Gear S, ima eleganten ukrivljen zaslon, vendar je še vedno prejela večinoma mlačne ocene.

2014: Motorola Moto 360

Motorola Moto 360, ki je bila izdana septembra 2014, je imela 1,56-palčni zaslon z ločljivostjo 320 x 290 slikovnih pik, ki poganja Android Wear ter ima merilnik srčnega utripa in pedometer. Naprava, ki je prejela na splošno pozitivne ocene, je na voljo v treh različnih slogih in je osupljivo bolj vodoodporna kot Apple Watch, kar pomeni, da jo lahko nosite pod prho.

2014: LG G Watch R

nove pametne ure

z operacijskim sistemom Android Wear je LG oktobra 2014 skočil na trg pametnih ur z nerodno poimenovano G Watch R, ki je sledila prej izdani G Watch. S procesorjem 1,2 GHz, 4 GB notranjega pomnilnika in zaslonom 320 x 320 lahko LG G Watch R ne samo komunicira s seznanjenim pametnim telefonom Android, ampak lahko tudi obdeluje glasovne ukaze prek Google Now. Vsebuje tudi nekatere bolj osnovne funkcije sodobnih pametnih ur, kot so merilnik srčnega utripa, merilnik pulza in merilnik telesne pripravljenosti. Naprava, ki se prodaja na drobno za 295 dolarjev, je bila v veliki meri hvaljena zaradi svoje elegantne zasnove (kar zadeva pametne ure), vendar se sooča s težko bitko na konkurenčnem trgu.

Namig: če ste ravno pri nakupu nove pametne ure, pa je pametno prebrati naslednji zapis: katero pametno uro kupiti

Boom pametnih ur v 21. Stoletju

Boom pametnih ur v 21. stoletju je predstavljal obdobje hitre rasti in izjemnega napredka na področju pametnih ur. To obdobje je bilo zaznamovano z inovacijami, napredno tehnologijo in širjenjem uporabe pametnih ur po vsem svetu. Nekatere ključne značilnosti in dosežki tega “boom-a” pametnih ur v 21. stoletju so:

Povečana priljubljenost

V 21. stoletju so pametne ure postale izjemno priljubljene med uporabniki. Njihove funkcije za spremljanje zdravja in fitnesa, obvestil, upravljanja glasbe, komunikacije in drugih aplikacij so pritegnile širok krog ljudi.

Razvoj operacijskih sistemov

V tem obdobju so se pojavili naprednejši operacijski sistemi za pametne ure, ki so omogočali boljšo uporabniško izkušnjo in večjo prilagodljivost.

Naprednejše funkcije

Pametne ure so postajale vse bolj zmogljive, z dodajanjem različnih senzorjev, kot so merilniki srčnega utripa, GPS, žiroskopi in merilci spanja, kar je omogočalo napredno sledenje zdravju in fitnesu.

Povezava s pametnimi telefoni

V 21. stoletju se je vzpostavila močna povezava med pametnimi urami in pametnimi telefoni. S pomočjo te povezave so lahko pametne ure prejemale obvestila, upravljale aplikacije na telefonih in omogočale enostavno komunikacijo.

Raznolikost modelov

Tržišče pametnih ur je postalo zelo raznoliko, z različnimi modeli in znamkami, ki so ponujale različne funkcije, oblike in cene, da bi zadovoljile različne potrebe in želje uporabnikov.

Oblikovalske inovacije

pas za pametno uro

Pametne ure so začele prihajati v različnih oblikah in slogih, vključno z okroglimi, pravokotnimi, športnimi in elegantnimi modeli, kar je omogočalo, da so bile priljubljene med različnimi ciljnimi skupinami. S prihodom univerzalnih paščkov za pametne ure, so se tudi te začeli pojavljati v različnih dizajnih in materialih. Ker lahko pas za pametno uro zamenjamo hitro in enostavno ter je na voljo po dokaj nizki ceni, jih lahko menjamo dnevno glede na počutje ali kaj imamo oblečeno. Tako so pametne ure postale tudi nekakšen modni dodatek, ki zaokroži vašo celotno podobo.

Skupaj z razvojem mobilnih tehnologij je “boom” pametnih ur v 21. stoletju prinesel neskončne možnosti in odprl vrata v nov svet tehnološke uporabnosti, ki še naprej navdušuje uporabnike po vsem svetu.  In verjetno se bo zgodilo, da si boste tudi sami privoščili katero izmed pametnih ur, zato vam pred nakupom predlagamo v branje naslednji članek: 6 stvari na katere morate biti pozorni, ko kupujete pametno uro

Preberite si še:

Kakšen pašček za pametno uro izbrati, silikonski ali kovinski?

VIRI:

(1) – WearOS

(2) – GSM arena

(3) – Tom’s Guide

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke... Hočem vedeti več...

Kaj so piškotki (ang. »cookies«)? Piškotki so majhne tekstovne datoteke na vašem računalniku, v katerih se shranjujejo informacije o tem, kolikokrat obiščete našo stran in kaj vas v teh obiskih zanima. Piškotki ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov oz. informacij, ki bi vas lahko identificirale. Zakaj so piškotki potrebni? S pomočjo piškotkov vam lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo na spletni strani. Tako se npr. v piškotke lahko beležijo vaše preference in nastavitve, vnosi v spletne obrazce in informacije za prijavljene uporabnike. V spletnih trgovinah se v piškotke beležijo izdelki v nakupovalni košarici, priljubljeni izdelki, ostali podatki o nakupu itd. S pomočjo piškotkov lahko beležimo statistiko spletne strani in tako lažje odkrijemo in odpravimo morebitne napake ter vam ob naslednjih obiskih ponudimo boljšo vsebino oz. primernejšo ponudbo. S pomočjo piškotkov vam morebitni oglaševalski partnerji lahko servirajo relevantne oglase. Nekateri piškotki so nujno potrebni za samo delovanje spletne strani, medtem, ko se ostali lahko shranijo, le če se s tem strinjate. Katere piškotke uporabljamo? Uporabljamo naslednje piškotke: 1. Lastni piškotki (ang. »local cookie/first party cookie«) so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto. 2. Drugi piškotki (ang. »third party cookie«) izvirajo od drugih, partnerskih spletnih mest (npr. Google Analytics). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanj, analitike pa do izboljšave svojih produktov. Več o Google Analytics si lahko preberete tu. Kaj bomo s podatki, ki so zbrani s pomočjo piškotkov? Podatkov, zbranih s pomočjo piškotkov ne bomo posredovali tretjim osebam. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate tudi v vašem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. Internet Explorer 9 Internet Explorer 7 in 8 Mozzila Firefox Chrome Safari (stran v angleškem jeziku) Opera (stran v angleškem jeziku) Če piškotke izklopite, spletna stran ne bo delovala optimalno oz. bodo nekatere funkcionalnosti onemogočene. Tudi pri izklopu vseh piškotkov bo brskalnik še vedno pridobival določene informacije, ki so potrebne za osnovno delovanje naše spletne strani.

Zapri okno